De trends voor foodstyling in 2017

Trends

Floor Trommelen

25 jan
2017

Een nieuw jaar betekent een frisse start. Voor kleurinstituut Pantone aanleiding om de kleur van 2017 bekend te maken: Greenery. Greenery is een frisse, pittige, geelgroene kleur die symbool staat voor een nieuw begin. Bovendien weerspiegelt het de kracht van de natuur. Een kleur die we komend jaar in verschillende trends op het gebied van (food)styling, op een authentieke wijze voorbij zien komen. De trends van 2017 roepen hier en daar herkenning op, maar worden op een vernieuwende manier ingevuld. Komend jaar geven we een creatieve wending aan vertrouwde stijlen en verwelkomen we oude meesters.

Greenery

Komend jaar geven we een creatieve wending aan vertrouwde stijlen en verwelkomen we oude meesters.

Botanical Feeling

We brengen dit jaar alles wat in de natuur te vinden is naar binnen met de Botanical trend. Natuurlijke kleuren zoals aardtinten en de kleur van 2017: Greenery. Ook de materialen gaan terug naar de natuur: bijzondere houtsoorten met aanwezige nerven, fossielen, gerecycled glas, rotan, bananenblad, kurk, macramé, jute en terracotta. We zien veel planten: hangend, staand, in kassen, potten of vazen en organische vormen die doen denken aan bloemen, planten of dieren. De Botanical Feeling trend voelt zich het beste thuis in een landelijke, minimalistische of industriële setting. Met veel aardetinten, zoals zand en klei en een gevarieerd aanbod groen breng je de natuur op tafel. Denk ook eens aan eetbare bloemen of planten of ingrediënten die frisse geur uit de natuur op het bord legt.

Botanical feeling

 

Pretty pastel

Iedereen kent ze wel: pastelkleuren. De zachte poederkleuren zijn terug van weggeweest. Maar lang niet zo tuttig als dat we gewend zijn. Deze kleuren vormen namelijk een perfecte combinatie met robuuste materialen, zoals hout of steen. Ga je toch liever voor de zachte vorm? Maak dan eens gebruik van overvloeiende keuren of aquarel. Wanneer het over foodfotografie gaat, hoef je jezelf zeker niet te beperken tot de styling-items. Je kunt de kleuren ook op een smaakvolle wijze in je gerecht verwerken. We hebben een aantal inspiratie-beelden voor je op een rijtje gezet.

Pretty Pastels

 

Oude meesters

In interieurstyling zagen we ze al eerder terugkomen: de oude Hollandse meesters. Denk aan Vermeer of van Gogh. Het zijn hun schilderwerken die een grote indruk achterlaten. Maar als je inzoomt op hun werk, hebben ze één ding gemeenschappelijk: er wordt veel gebruik gemaakt van donkere kleuren. En precies deze kleuren zien we steeds meer terug komen op het gebied van (food)styling. De stijl van de oude meesters beperkt zich niet alleen tot herfstkleuren maar ook de materiaalsoorten spelen een belangrijke rol. Denk hierbij aan tinnen borden en bestek, onbewerkte en robuuste producten als beton, hout of grof linnen. Deze duistere sfeer wordt benadrukt door grillige vormen. Een grote kans dat veel van deze producten nog bij oma op de zolder liggen. Tijd om deze oude meesters onder het stof vandaan te halen. Op het gebied van food kan deze stijl versterkt worden door producten en ingrediënten die je meenemen in deze soms wat duistere wereld. Denk aan chocoladebrownies, kazen ingesmeerd met houtskool of rauwe vis.

De Oude Meesters

 

Metropolitan Luxory

Bij de trend ‘Metropolitan Luxory’ draait alles om luxe en comfort. Omring je met rijke materialen zoals goud, kristal, marmer, staal en messing in combinatie met glanzende stoffen en fluweel. Ook ‘the mother of pearls’, oftewel de schelp, past hier perfect bij. Strakke vormen voeren de boventoon in combinatie met uitgesproken kleuren zoals wit, goud en rosé. Bovenstaande elementen kunnen makkelijk doorgevoerd worden in (food)styling. Eenvoudige recepten in zachte kleuren maar met een luxueuze touch. Serveer hapjes op schelpen, kristallen schalen of dienbladen van messing. Deze trend roept herkenning op naar de eerdergenoemde trend “pretty pastels”.

Metropolitan

Wil jij meer weten over de laatste stylingtrends? Laat één van onze stylisten je bijpraten.